FysioZoetermeer

Gewoon lekker kunnen bewegen!

Flexchair Training

De Flexchair RompBalansTrainer

Voor wie?

Op het gebied van aspecifieke lage rugklachten blijft het stellen van een precieze diagnose erg lastig. Een gerichte behandeling van de klachten daardoor ook.

De Flexchair RBT biedt de mogelijkheid om de werking van de kleine rugspieren, en de afwijkingen daarin, te meten en te registreren. Hierdoor is het mogelijk een persoonlijk oefentraject samen te stellen dat de klachten van de verminderde stabiliteit van de rugspieren traint.

De Flexchair RBT is zo een doelgericht meet- en trainingsinstrument dat onderbouwing geeft aan de diagnostiek en het therapeutisch handelen van de fysiotherapeut.

De Flexchair RBT kan dus een goede aanvulling zijn bij de fysiotherapeutische behandeling van rugklachten

Een gezonde rug begint bij een actieve zit!

De Flexchair laat je bewust worden van je eigen lichaamshouding en bewegingen in rug en bekken.

Bij het gebruik van de flexchair worden de rug en buikspieren getraind, die door onze zittende cultuur niet meer gebruikt worden en verloren gaan.

Door het trainen van deze spieren wordt de pijnlijke/stijve rug genezen en worden klachten in de toekomst voorkomen.

Wat houdt een Flexchair RBT in?

De Flexchair RBT (Romp Balans Trainer) is een meet en trainingsinstrument voor rug en bekkenproblematiek.

De Flexchair heeft een zadelkruk die zowel onder de zitting als aan de basis een driedimensionaal kantelmechanisme (kogelgewricht) bevat, waardoor deze alle kanten op kan bewegen. Deze unieke mechaniek sluit precies aan op de rug. Het is als het ware een verlening van de wervelkolom. Bekken en zitting vormen tijdens de beweging één geheel. Hierdoor zorgt de Flexchair ervoor dat beweging vanuit het bekken mogelijk is. De bewegingseigenschappen van de Flexchair ‘dwingt’ het bekken de beweging te controleren door aanspanning van de intrinsieke (kleine) rompspieren. Door deze ondersteuning zet de Flexchair een onbewust natuurlijke beweging aan die nodig is voor het optimaal functioneren van de rug tijdens zitten. Het samenspel van coördinatie en beweging binnen de intrinsieke rompspieren vormt de basis voor een betere stabiliteit van de lage rug.

De Flexchair maakt een comfortabele dynamisch-actieve zit mogelijk. Er wordt tijdens het zitten een gevoel van vrijheid ervaren en het zorgt tegelijkertijd voor rust in het zitten.

De Flexchair bevat ook meetapparatuur om de conditie van de rug te meten. Onder de zitting van de Flexchair is een draadloze sensor bevestigd. Iedere kanteling van het bekken en de hieraan gekoppelde beweging van de lage rug wordt tweedimensionaal zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Op het beeldscherm kan dus gelijk duidelijk worden gezien of op de Flexchair de beweging die gewenst is ook daadwerkelijk gemaakt wordt, bijvoorbeeld in een rechte lijn naar voren en naar achteren bewegen.

De metingen om te beoordelen of de rug in een goede basisconditie is, worden gedaan aan de hand van de PAR-test (Persoonlijke actieve rugbescherming).

Met de Flexchair kan dus stabiliteits-, houdings- en bewegingsproblemen in bekken- en onderrugregio visueel inzichtelijk gemaakt worden.

Flexchair Ruitertraining

Men komt tot inzicht dat aparte training van de ruiter (zonder paard) ook noodzakelijk is om beter te kunnen rijden. Deze aparte training richt zich op de zitafhankelijke rijtechniek.

Verbetering van zitafhankelijke rijtechniek richt zich op een training van coördinatie, balans, lenigheid en concentratie. Elke ruiter die zich serieus neemt zou zijn/haar zitafhankelijk rijtechniek onder de loep moeten nemen.

De Flexchair is bij uitstek geschikt voor mensen met rugklachten en ook voor ruiters met zitafhankelijke rijtechnische problemen. Veel rijtechnische problemen komen vanuit het bekken en de onderrug. Er is dan vaak sprake van een probleem in de coördinatie en balans. De coördinatie en balans van het bekken en de onderrug kunnen worden gemeten met de Flexchair en zo kunnen de rijtechnische problemen objectief inzichtelijk gemaakt worden.

Naast het inzichtelijk maken van beperkingen, houdings- of evenwichtsproblemen van de ruiter kun je met de flexchair ook daadwerkelijk aan deze problemen gaan werken. Er wordt gewerkt aan de spierfunctie en beweeglijkheid van de lage rug en bekken, om je evenwicht en stabiliteit te vergroten en aan het ontwikkelen van een juiste zit- en bewegingsgevoel.

De Flexchair is op deze manier een eye-opener voor de ruiter om te begrijpen waarom er op een bepaalde manier op een paard wordt ingewerkt, hoe je daadwerkelijk de juiste hulpen moet geven en hoe je doelgerichter aan je rijproblemen kan gaan werken.

De sessie op de Flexchair voor de ruiter kan uitgebreid worden met oefeningen die thuis of op het paard kunnen worden uitgevoerd. Zie ook ruiterfitness!

In overleg is het mogelijk om video opnames te maken en deze te laten beoordelen.

Eventueel kan ook op locatie houding en zitles worden gegeven te paard.

Na enkele behandelingen zal de rijtechniek verbeteren, problemen en klachten afnemen en het rijplezier toenemen. Het trainen met de flexchair is voor alle disciplines en alle niveau’s zinvol!

Lees hier meer over de Flexchair ruitertraining en ruiterfitness.